Dziś będzie oryginalnie – na weekend przygotowałam ciasto pomidorowo-imbirowe (sic!) Tak, tak, nikt się nie przewidział. To ciasto z pomidorów, a konkretnie pomidorów w puszce. Od razu tłumaczę: ciasto nie smakuje jak zupa pomidorowa, ani jak pizza 😉 Jest cudownie słodkie, wilgotne i pulchniutkie. Połączenie imbiru i cynamonu, skutecznie niweluje aromat pomidorowy. Nie czuć w cieście warzywa zupełnie i jeśli ktoś nie wie, to nigdy nie zgadnie, co jest w środku. Pomidorom ciasto zawdzięcza jedno – śliczny karmelowy kolor. Niezwykle apetyczny. I jeszcze ten pyszny imbirowy lukier na wierzchu. Powiem Wam tylko tyle: ciasto pomidorowo-imbirowe to absolutna petarda!
Ciasto pomidorowo-imbirowe
(forma keksowa 25 cm na 10 cm)
Składniki:
- 1 szklanka pomidorów z puszki (ok. 250 ml)
- 1 jajko
- ½ szklanki oleju
- ½ szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej typ 500
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- ¼ łyżeczki soli
- ½ szklanki rodzynek
Lukier
Składniki:
– ¼ szklanki cukru pudru
– 1 łyżeczka suszonego imbiru
– odrobina wody
Sposób przygotowania:
- Pomidory przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać jajko, olej i cukier. Zblendować blendrerem na jednolitą masę.
- Następnie dodać mąkę, proszek, sodę, cynamon, imbir oraz sól. Wymieszać.
- Na koniec dodać rodzynki i dobrze wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
- Piec ok. 45 minut w tej temperaturze.
- Przygotować lukier: cukier i imbir wymieszać w szklance. Dodać wodę i delikatnie utrzeć do momentu rozpuszczenia się cukru.
- Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, ciasto polać lukrem. Odstawić do wyschnięcia lukru.