Sięgamy po mięso przygotowane w domowy sposób. Bez konserwantów, dodatków typu E. Przygotowane banalnie prosto i łatwo. Żeby zrobić w ten sposób schab lub szynkę, nie trzeba posiadać wędzarni, ani piekarnika. Mięso się jedynie gotuje w garnku. Dzięki czemu jest delikatne i lekkostrawne. Super pomysł na wędlinę do pieczywa dla małych i dużych. Do szkolnych kanapek – w sam raz! 😉
Schab gotowany w przyprawach
(porcja na 1 kg schabu lub szynki)
Składniki:
- 1 kg mięsa ze schabu (może być też szynka)
- 2 l wody
- 4 łyżki stołowe soli kamiennej (100 g)
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
- 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego
- 1 listek laurowy
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
- Wodę z solą i przyprawami i zagotować.
- Mięso włożyć do siatki spożywczej. Takiej, jak do wędzenia. Ewentualnie można je delikatnie zasznurować.
- Do gotującej wody włożyć mięso w siatce.
- Zagotować. Gotować od chwili zagotowania 5 minut pod przykryciem. Wyłączyć. Przykryte odstawić na 12 godzin do wystygnięcia.
- Po tym czasie garnek postawić ponownie na gazie. Zagotować. I po 15 minutach gotowania na wolnym ogniu, pod przykryciem wyłączyć.
- Zostawić jeszcze na 5 minut w gorącej zalewie. Wodę odlać, a mięso pozostawić w pustym garnku, pod przykryciem, do powolnego wystudzenia.
- Z chłodnego mięsa zdjąć siatkę.