Dzi艣 danie z serii: czyszczenie lod贸wki z resztek 馃槈 Czyli otwieramy lod贸wk臋 i wyci膮gamy wszelkie dobro, na kt贸re nie mamy innego pomys艂u. Nadajemy mu drugie 偶ycie w postaci zapiekanki z makaronem, nazwanej przeze mnie: makaroniak. A tak na powa偶nie, to dorasta艂am do tej potrawy kilka dni. Mia艂am ochot臋 na zapiekank臋 z makaronem, ale nie mia艂am jasnej wizji, czy z sosem pomidorowym, czy mo偶e serowym. Z mi臋sem, czy bez? A mo偶e z warzywami? Takie oto mia艂am refleksje kulinarne i w膮tpliwo艣ci 馃槈 Ale dzi艣 postanowi艂am po艂o偶y膰 im kres i na obiad przygotowa艂am zapiekank臋 z makaronem, pieczarkami, cebul膮, w臋dlin膮 i groszkiem. Zapieczon膮 pod serem 偶贸艂tym ze szczypt膮 piek膮cego chili.
Makaroniak
(porcja dla 6 os贸b)
Sk艂adniki:
- 600 g makaronu
- 4 sztuki cebuli (250 g)
- 2 艂y偶ki oleju ro艣linnego
- 400 g pieczarek
- 170 g w臋dliny
- 300 g groszku zielonego mro偶onego
- 3 jajka
- 100 g sera 偶贸艂tego
- s贸l, pieprz, papryka chili
Spos贸b przygotowania:
- Makaron ugotowa膰 w lekko osolonej wodzie do postaci al dente.
- Cebul臋 obra膰, pokroi膰 w drobn膮 kostk臋. Przesma偶y膰 w woku do zrumienienia.
- Pieczarki pokroi膰 w paski i doda膰 do cebuli. Przesma偶y膰.
- W臋dlin臋 pokroi膰 w kostk臋 i doda膰 do pozosta艂ych warzyw. Podsma偶y膰.
- Groszek wyj膮膰 z zamra偶alnika. Wrzuci膰 na wrz膮ca wod臋, zagotowa膰 i odstawi膰 pod przykryciem na 5 minut. Wyla膰 na sito i odcedzi膰 zalew臋. Doda膰 do pozosta艂ych w woku warzyw.
- Ser zetrze膰 na tarce jarzynowej na drobnych wi贸rkach.
- Po艂ow臋 makaronu wy艂o偶y膰 na dno naczynia 偶aroodpornego. Na makaron wy艂o偶y膰 mieszank臋 warzyw. Na warzywa pozosta艂膮 cz臋艣膰 makaronu.
- Jajka rozbi膰 blenderem na jednolit膮 mas臋. Doda膰 przyprawy i zala膰 zapiekank臋 po wierzchu. Posypa膰 tartym serem. I papryk膮 chili.
- Wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 30 minut do momentu rozpuszczenia sera. 聽聽聽