Córce zachciało się dania z kuchni japońskiej. Chwila serfowania po internecie w celu wyszukania charakterystycznych składników i do dzieła. Muszę przyznać, że sosy sojowe robią całą robotę. Odrobina czosnku, masła i szczypiorku. Do tego tylko makaron – najlepiej Ramen i przepyszna strawa gotowa. Zaledwie w 5 minut!
Makaron z sosem sojowym
(porcja dla 3 osób)
Składniki:
- 150 g makaronu Ramen (mogą być też zwykłe nitki)
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki stołowe sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki stołowe sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki sosu Teriyaki
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki świeżego szczypiorku
- kiełki – do posypania
Sposób przygotowania:
- Makaron zalać lekko osolonym wrzątkiem. Tylko tyle, żeby wchłonął płyn.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać zmiażdżony czosnek. Chwilę smażyć i od razu dodać sosy sojowe, sos Teriyaki i cukier.
- Redukować 2 minuty.
- Do skarmelizowanego sosu dodać ciepły makaron. Wymieszać.
- Posypać szczypiorkiem i kiełkami.