W ogrodzie jeszcze pojedyncze cukinie. Teraz rosną zdecydowanie wolniej, więc na spokojnie można nadążyć z konsumpcją 😉 Dziś danie bez mięsa – zapiekanka z cukinii. nie chcę jej nazywać pasztetem, chociaż tak wygląda. Ale pasztet to pasztet, więc niech zostanie zapiekanka. Fajny pomysł na obiad, gdy za oknem ciepełko. Danie lekkie i pożywne.
Zapiekanka z cukinii
(2 porcje – foremki aluminiowe 3 cm na 10 cm)
Składniki:
- 600 g cukinii
- 300 g marchewki
- 60 g cebuli
- 1 łyżka masła
- 2 jaja
- 2 łyżki kaszy kukurydzianej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyć i jeśli okaz jest młody, to nie obierać. Zetrzeć na tarce jarzynowej na małych oczkach. Posolić i odstawić na sicie do odcieknięcia płynu.
- Marchew umyć, zetrzeć na tarce na małych oczkach.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło i włożyć na nie cebulę. Lekko zrumienić i dodać marchew. Całość smażyć 5 minut.
- Usmażone warzywa dodać do odciśniętej z soku cukinii. Wbić jaja, dodać kaszę i wymieszać.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
- Masę wyłożyć do foremek.
- Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać ciepłe.