Ostatnio lubuję się w mięsie na słodko. Z dodatkiem warzyw owoców, ale zdecydowanie słodkawym posmakiem. Dziś tak pieczony schab. Plastry zbitego mięsa ułożone na blasze piekarnika i zalane aromatyczny sosem. W trakcie pieczenia sos się redukuje (odparowuje z niego woda), zagęszcza i osiąga niesamowite walory smakowo-zapachowe. Ponadto mięso zyskuje nowy smak, a jednocześnie zachowuje miękkość i soczystość. Zredukowany sos warzywno-owocowy stanowi przepyszny dodatek. Do dania jedynie ryż, żeby niczym nie zmącić oryginalnego smaku.
Schab pieczony z warzywami
(porcja dla 8 osób)
Składniki:
- 1500 g schabu
- 2 szklanki esencjonalnego bulionu
- 4 średnie cebule
- 1 czerwona papryka
- 500 g pieczarek
- 10 sztuk śliwek węgierek
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- ½ szklanki koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania:
- Mięso umyć, usunąć widoczny tłuszcz na zewnątrz. Pokroić w cienkie plastry i zbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do „przegryzienia” na 3 godziny do lodówki.
- Przesmażyć plastry z obu stron na suchej patelni. Do apetycznego zrumienienia mięsa.
- Plastry mięsa przekładać na szeroką blachę. Układać jeden obok drugiego.
- Cebule obrać, pokroić w cienkie piórka. Podsmażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia. W czasie smażenia posolić, to cebula puści trochę wody i szybciej zmięknie.
- Paprykę umyć pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Smażyć 3 minuty.
- Pieczarki umyć, pokroić w plastry i dodać do cebuli i papryki. Wymieszać.
- Śliwki umyć i wypestkować. Pokroić w ćwiartki. Dodać do warzyw.
- Warzywa zdjąć i patelnię odparzyć wrzątkiem.
- Przygotować sos: do miski przelać bulion oraz płyn uzyskany z odparzenia patelni. Rozpuścić w nim konfiturę śliwkową. Dodać koncentrat i wymieszać.
- Na mięso wyłożyć równomiernie warzywa. Zalać sosem. Wstawić do piekarnika. Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Podawać z ryżem lub makaronem.