Pomysł na słodycz z wykorzystaniem mojego ulubionego warzywa, czyli dyni. Ciasteczka z dodatkiem pulpy z pieczonej dyni i kawałków czekolady. Córka wciąż wypieka je w wersji z mąką pszenną, a ja modyfikuję recepturę i kombinuję z mąką razową. Taką, w której mnóstwo otrąb. Amelki wypieki są pulchne, a moje zwarte, ale za to chrupiące. Tę chrupkość nadają właśnie otręby.
Ciasteczka razowe dynią
(12 sztuk)
Składniki:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 1 jajo
- 200 g puree z dyni
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
- 50 g pokruszonej drobno czekolady
Sposób przygotowania:
- Masło w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i ponownie zmiksować.
- Do masy do dać puree z dyni, sól, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę korzenną. Wymieszać. Następnie dodać mąkę pełnoziarnistą i pokruszoną czekoladę.
- Całość wymieszać na gładką masę.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować w dłoniach ciastka wielkości włoskiego orzecha, a następnie spłaszczać je wilgotną łyżką.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez około 20 min. Do momentu delikatnego zarumienia.
- Trzeba uważać, bo ciasteczka szybko mogą się przypalić.