Świąteczna słodycz w wersji FIT. Ciasto ciężkie, gęste i esencjonalne, jak brownie. Dla nie w smaku przypomina praliny z dzieciństwa. Cukierki czekoladowe, którymi się zachwycaliśmy, a podobno były stworzone z masy ziemniaczanej. Tak, czy inaczej smakowały wybornie i były upragnioną słodyczą. Zupełnie nieoczekiwanie wrócił do mnie rumowy aromat i tamten zachwyt nad słodkim smakiem. Jak fajnie było dzieckiem być… Tak sobie myślę, że święta mają też wymiar powrotu do dawnych czasów. Takich sentymentalnych podróży, w beztroską przeszłość, Wam życzę 😘☃️⛄️❄️🎄
Brownie rumowe z kaszą gryczaną
(tortownica średnicy 20 cm)
Składniki:
- 100 g suchej kaszy gryczanej palonej
- 100 g czekolady gorzkiej 80-90% kakao bez cukru
- 2 banany
- 100 g pieczonej dyni
- 150 g Skyru naturalnego
- 2 jajka
- 1 łyżka stołowa rumu
- ½ szklanki cukru lub 6 tabletek słodzika
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki otrąb owsianych
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotować al dente i osączyć z nadmiaru wody.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Do miski włożyć banany, pieczoną dynię, skyr, jaja, rum i cukier (lub słodzik). Zblendować na jednolitą masę.
- Dodać kakao, proszek do pieczenia i dobrze wymieszać.
- Dodać pokruszone orzechy włoskie, i otręby. Wymieszać.
- Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wystudzić na kratce.