
I mamy karnawał. A jak karnawał, to muszą być pączki! Zwykle ten wypiek przeraża gospodynie. Bo ciasto musi być dobrze wyrobione, lekkie, bo zawsze jest strach, żeby nie opadło, żeby było dobrze uformowane w kulkę i żeby w czasie smażenia marmolada się nie wylała… itp. Dlatego dziś proponuję coś niezawodnego na szybko. Coś idealnego dla pań, które nie mają czasu czekać na wyrastanie pączków drożdżowych – pączusie z serkiem homogenizowanym. Wszystkie składniki miesza się ze sobą i od razu można je smażyć. Nie trzeba nic gnieść, ani wyrabiać. Porcje ciasta nakłada się łyżką bezpośrednio na gorący olej. Ich przygotowanie trwa zaledwie kilka chwil. A frajda super, bo mają cudaczne kształty. Sami zobaczcie! 😊
Szybkie pączusie
(porcja na około 10 pączków)
Składniki:
- 3 całe jajka
 - 1/4 szklanki cukru
 - 200 g serka homogenizowanego
 - 1,5 szklanki mąki tortowej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 - olej do głębokiego smażenia
 
Dodatkowo:
- 100 g cukru pudru
 - 1 łyżeczka cynamonu
 
Sposób przygotowania:
- Jajka zmiksować z cukrem. Dodać serek. Wymieszać.
 - Dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz sól. Dokładnie wymieszać.
 - W szerokim garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej.
 - Cukier puder wymieszać w miseczce z cynamonem.
 - Niewielką łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, od czasu do czasu maczając ją w odłożonym oleju lub wodzie. Taka czynność zapobiegnie klejeniu się ciasta do łyżki.
 - Smażyć do złotego koloru z obu stron.
 - Usmażone pączki odkładać na bibułkę do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtoczyć w drobnym cynamonowym cukrze.