Spód żytni przypadł mi do gustu. Ale tym razem na spodzie pojawił się wsad sernikowy z bananami. Matko, jakie to dobre. Nigdy nie myślałam, że banany w cieście mogą być tak wdzięczne smakowo. Delikatne. Subtelne, ale pobudzające zmysłu do szukania źródła smaku. Kompozycja to wręcz idealna.
Tarta bananowa na żytnim spodzie
(tortownica o średnicy 25 cm)
Ciasto
Składniki:
- 2 szklanki mąki żytniej typ 720 (300 g)
- 5 łyżek skrobi ziemniaczanej (100 g)
- ¾ szklanki cukru (125 g)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ szklanki mleka krowiego (160 ml)
- 2 jaja
Nadzienie
Składniki:
- 2 galaretki bananowe
- 4 szklanki wody
- jogurt skyr naturalny 700 ml
- 1 szklanka borówek
- 2 banany
Sposób przygotowania:
- Suche składniki ciasta wymieszać ze sobą. Dolać mleko i rozkłócone jaja. Zarobić energicznie kruche ciasto.
- Ciasto rozgnieść na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelce. Zapiec w piekarniku przez 45 minut. Wystudzić.
- Galaretki bananowe rozpuścić w 4 szklankach wody. Wystudzić.
- 3 szklanki galaretki wymieszać ze skyrem. Obserwować aby masa za bardzo nie stężała przed wylaniem.
- Na upieczony spód wylać tężejącą masę serową. Ułożyć pokrojone w plasterki banany. Udekorować borówkami. Zalać pozostałą galaretką.
- Odstawić do zestalenia do lodówki.