Dam chwilę odpocząć batatom, ale jeszcze do nich wrócę 😊 Dziś na stole króluje kapusta. Mówią „głowa pusta”, ale w tym przypadku jest inaczej. Głowa wypełniona. I to w pełnym tego słowa znaczeniu. Najpierw wydrążona, a potem faszerowana mięchem i zapieczona. Na półmisku wygląda odlotowo. Pachnie cudnie, kroi się zabawnie. A smakuje… mmmmmhhhh… Nie ma co się tu wzbijać na wyżyny elokwencji w opisie doznać zmysłowych. Tego dania trzeba po prostu spróbować 😊
Kapusta faszerowana mięsem mielonym
(8 porcji)
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 1 kg mięsa z szynki
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 jajka
- sól, pieprz – do smaku
Sos
Składniki:
- 500 ml wody
- 3 koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- Kapustę obrać z wierzchnich liści. Odciąć „wieczko” – na grubość około 1 cm. Wydrążyć w środku nożem tak, aby powstała wewnątrz wnęka, którą wypełni się farszem. Wydrążyć tak, aby zostały ścianki grubości około 2 centymetrów. Zawartość środka warto użyć do surówki.
- Mięso umyć, pokroić na kawałki i zemleć w maszynce do mielenie mięsa.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na patelni na łyżce oleju roślinnego. Wystudzić.
- Czosnek rozgnieść na desce.
- Pietruszkę umyć i drobno posiekać.
- Dodać cebulę do mięsa. Dołożyć jajka, rozgnieciony czosnek, posiekaną pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Nie wyrabiać masy.
- Kapustę umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wypełnić środek farszem. Dokładnie ugniatać mięso, żeby nie było przestrzeni powietrza.
- Przygotować sos: koncentrat rozpuścić w wodzie, dodać zmiażdżony czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Kilkoma łyżkami sosu polać mięso po wierzchu. Przykryć „wieczkiem”. Polać z góry pozostałym sosem pomidorowym. Tak, aby opłynął całe warzywo.
- Kapustę w naczyniu przykryć papierem do pieczenia. Szczelnie zawinąć. Na papier nałożyć folię aluminiową. Błyszczącą stroną do środka, a matową na zewnątrz. Szczelnie owinąć naczynie.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200 stopniach Celsjusza przez 100 minut. Następnie zostawić kapustę w piekarniku jeszcze 30 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjąć i rozwinąć z pakunku. Podawać na ciepło. Kroić trójkątne kawałki.