Dziś pomysł na surówkę w delikatnej wersji. Swoją delikatność zawdzięcza warzywom w wersji sparzonej. To praktyczny pomysł na dodatek do dania dla małych dzieci i osób starszych. Na wiosnę – porcja witamin – jak znalazł.
Surówka ze sparzonych warzyw
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
– 1/4 główki młodej kapusty
– 10 cm części białej pora
– 2 marchewki
– 1 jabłko
– 1 pęczek natki pietruszki
– 2 łyżki stołowe musztardy
– 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
– sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści. Przeciąć na ćwiartki wzdłuż głąba i poszatkować drobno. Włożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować. Przełożyć na sito, żeby odcedzić nadmiar wody i wystudzić.
- Pora pokroić wzdłuż na 4 części. Każdą z nich pokroić drobno. Przełożyć pora na sitko i zanurzyć na 3 minuty we wrzątku. Odstawić do odcieknięcia wody i wystudzenia.
- Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
- Jabłko umyć, nie obierać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
- Pietruszkę drobno posiekać.
- Wszystkie składniki surówki przełożyć do miski. Wymieszać.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, musztardą i jogurtem. Dokładnie wymieszać.