Bułeczki cebulowe. Malutkie, w sam raz na dwa kęsy 🙂 Delikatne i pulchniutkie w środku. Kuszące chrupiącą skórką. Pachnące smażoną cebulką. Po prostu wspaniałe! Do szkolnego pudełka odmiana mile widziana 🙂
Bułeczki cebulowe
Składniki:
(przepis na 10 sztuk)
- 12 g drożdży świeżych
- 1/4 szklanki letniego mleka
- 3/4 szklanki letniej wody
- 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 niepełne szklanki mąki pszennej typ 450
- 1,5 łyżki roztopionego masła
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
- sól gruboziarnista do posypania
Sposób przygotowania:
- Do miseczki wkruszyć drożdże. Wodę i mleko podgrzać, żeby były letnie. Wlać do drożdży. Wsypać cukier. Wymieszać. Zasypać 2 łyżkami mąki. I odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie pokroić cebulę w drobniutką kostkę. Zeszklić na oleju. Wystudzić.
- Do wyrośniętego rozczynu dosypać pozostałą część mąki, sól, roztopione masło i przesmażoną cebulę.
- Zagnieść ciasto gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dosypać więcej mąki (do pół szklanki). Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie ciasto wyjąć. Przerobić i podzielić na 10 równych części.
- Uformować bułeczki, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można użyć formy do muffinek. Przykryć, odstawić do napuszenia na 30 minut.
- Przed samym pieczeniem bułeczki można naciąć i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypać gruboziarnistą solą.
- Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Studzić na kratce.