Bułki do hamburgerów

Wczorajsze kuchenne szaleństwo w kuchni. Padł pomysł hamburgerów. Przygotowane do smażenia kotlety z jeleniny (!), ale przecież trzeba jakieś bułki. Ja nie zgadzam się na sklepowe pieczywo w domu, więc szybki sprint i mamy to: bułeczki z otrębami i ziarnem sezamu. Idealne do hamburgerów i nie tylko 😊

Bułki do hamburgerów

Składniki:

(porcja na 10 sztuk)

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 80 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3,5 szklanki mąki pszennej typ 500
  • ½ szklanki otrąb pszennych
  • 2 jaja
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 1 jajo roztrzepane do posmarowania
  • ziarno sezamu białego do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokruszyć do miski. Zalać ciepłą wodą i dodać cukier. Zasypać 2 łyżkami mąki i odstawić na 10 minut.
  2. Po tym czasie wbić jajo, wsypać sól, pozostałą mąkę, otręby i olej.
  3. Wyrobić ciasto na gładką masę. Ciasto musi być podobne konsystencją do ciasta drożdżowego. Jeśli wydaje się zbyt luźne dosypać mąki. Powinno odchodzić od rąk. Bardzo pomocne przy takim wyrabianiu są automaty. Wszystkie składniki się zasypuje i po zadanym czasie wyjmuje gotowe ciasto. Super sprawa.
  4. Po wyrobieniu ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Najlepiej przykryć miseczkę ściereczką, bo drożdże lepiej pracują, gdy im cieplej.
  5. Po wyrośnięciu ciasto przerobić i podzielić na 10 równych części. Uformować kulki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę posmarować pędzelkiem maczanym w rozkłóconym jajku i posypać sezamem.
  6.   
  7. Odstawić do piekarnika ustawionego na 50 stopni Celsjusza na 10 minut. Po tym czasie temperaturę podnieść do 180 stopni Celsjusza.
  8. Piec w piekarniku 15 minut, w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  9. Wystudzić na kratce.

1 Response

Dodaj komentarz