Pizza z tuńczykiem, cebulą i papryką

Znudziła nam się pizza z szynką i pieczarkami. Potrzebowaliśmy odmiany. Dlatego dziś wersja wegetariańska. Pizza na wysokim, drożdżowym cieście, z tuńczykiem, smażoną cebulą i papryką czerwoną – to mój dodatek w celach bardziej kolorystycznych i estetycznych, niż smakowych. Bo pizzę zdominował smakiem i aromatem tuńczyk. Od dziś to mój faworyt w świecie pizzy. Dzieci jednogłośnie zostają przy pizzy z szynką. Będziemy robić pół na pół 😊

Pizza z tuńczykiem, cebulą i papryką

(porcja na blaszkę 20 na 30 cm)

Składniki na ciasto:

  • 5 dag drożdży świeżych (pół kostki)
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Składniki na farsz:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 sztuka papryki czerwonej
  • 2 średnie cebule
  • 6 pieczarek
  • 150 g twardego sera żółtego (może być typu Podlaski, Gouda)
  • http://ladydieta.pl/?s=keczup lub koncentrat pomidorowy – 5 łyżek stołowych
  • zioła prowansalskie, oregano – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować rozczyn drożdżowy. Drożdże pokruszyć do miseczki. Zalać wodą. I wsypać cukier. Wymieszać. Na wierzch posypać 1 łyżkę mąki pszennej. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 10 minut.
  2. Do spienionego rozczynu wbić jajo, wsypać pozostałą część mąki, sól. Na koniec dodać olej.
  3. Wyrobić ciasto na gładką masę.
  4. Ciasto musi być podobne konsystencją do ciasta drożdżowego. Bardzo pomocne przy takim wyrabianiu są automaty. Wszystkie składniki zasypuje się jednocześnie i po zadanym czasie wyrabiania wyjmuje gotowe ciasto. Super sprawa – polecam 😊
  5. Po wyrobieniu ręcznym lub maszynowym ciasto należy odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Najlepiej przykryć miseczkę ściereczką, bo drożdże lepiej pracują, gdy im cieplej. Czas wyrastania bywa różny. Jest zależny od temperatury w pomieszczeniu, temperatury wody użytej do ciasta. Najlepiej zaglądać co 10 minut pod ściereczkę, żeby nie dopuścić do sytuacji, gdy ciasto przerośnie.
  6. W tym czasie można przygotować farsz. Tuńczyka wyjąc z puszek i osączyć na sicie.
  7. Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę.
  8. Cebule obrać i pokroić w piórka. Przesmażyć na suchej patelni.
  9. Umyte pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na suchej patelni.
  10. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej, na dużych oczkach.
  11. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski i przerobić w dłoniach.
  12. Rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgnieść dłońmi  na równy placek.
  13. Posmarować keczupem z dyni  http://ladydieta.pl/?s=keczup lub koncentratem pomidorowym.
  14. Po kolei wykładać na ciasto: tuńczyka, przesmażoną cebulę, paprykę i pieczarki.
  15.  
  16. Na wierzch posypać starty ser. A na niego oregano i zioła prowansalskie.
  17. Wstawić pizzę do nagrzanego piekarnika. Piec w piekarniku przez czas 30 minut, w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Dodaj komentarz