Bułeczki ziemniaczane z mięsem

U mnie dziś kolejna próba zagospodarowania ziemniaków pozostałych z obiadu, z dnia poprzedniego. Ponadto pozostał farsz z pierogów z mięsem. Postanowiłam te dwie resztkowe pozostałości ożenić ze sobą. Powstały bułeczki ziemniaczane z mięsem. Smakują jak paszteciki w cieście. Bombowe! Ciut popękały, bo farszu było na bogato, ale co tam wyglądają jak Pac-Many z gier komputerowych 😊

Bułeczki ziemniaczane z mięsem

(24 sztuki)

Ciasto

Składniki:

  • 550 g gotowanych ziemniaków
  • 450 g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Farsz

Składniki:

1 rozmącone jajo – do posmarowania

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Włożyć do miski, dodać mąkę, jaja, sodę i proszek. Zarobić gładkie ciasto.
  2. Przygotować farsz: ugotowane mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki i zeszklić na patelni. Ostudzić. Również zmielić w maszynce. Dodać do mięsa i wymieszać. Na koniec dodać pastę grzybową. Można też dodać uduszone i zmielone pieczarki. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz musi być wyraźny, żeby nie zniknął smakowo w bułeczce.
  3. Ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat kuchenny.
  4. Rozwałkować (podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki) na placek grubości ok. 1,5 cm. Wycinać kółka średnicy dłoni. Lekko je rozpłaszczyć jeszcze po brzegach.
  5. Na środek każdego kółeczka kłaść po 1 stołowej łyżce farszu mięsnego. Zalepić jak pierożek, a następnie podwinąć boki do środka. Zostawiając szew na dole uformować bułeczkę. Układać bułeczki na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej 4 na 4 sztuki. Bułeczki niewiele rosną podczas spieczenia.
  6. Każdą bułeczkę posmarować rozmąconym jajkiem.
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze 30 minut. Bułeczki gotowe, gdy wyraźnie zarumienione.
  8. Wybornie smakują z barszczem czerwonym.

Dodaj komentarz