Pizza z cukinią i kozim serem

Od jakiegoś czasu miałam ochotę na pizzę. Ale albo nie było nastroju, albo czasu. Wreszcie spokojniejszy dzień w domu, więc można z przyjemnością pobyć w kuchni. Powstała koncepcja pizzy innej, niż zwykle. Bo z cukinią (jadamy ją do wszystkiego) i kozim serem. Cukinia zachowuje się w daniach wspaniale. Mięknie szybko, zapieka się bardzo estetycznie. Kozi ser by nadać inny smak i jaśniejszy kolor. Połączenie bardzo smaczne i oryginalne.

Pizza z cukinią i kozim serem

(porcja na blachę piekarnika o wymiarach 20 na 30 cm)

Ciasto

Składniki:

  • 5 dag drożdży świeżych (pół kostki)
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka oregano

Farsz

Składniki:

  • 150 g pieczarek
  • 150 g polędwicy sopockiej
  • 13 plastrów młodej cukinii
  • 10 sztuk czarnych oliwek
  • 10 sztuk zielonych oliwek
  • 120 g twardego sera koziego
  • http://ladydieta.pl/?s=keczup lub koncentrat pomidorowy – 5 łyżek 
  • zioła prowansalskie, oregano – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować rozczyn drożdżowy. Drożdże pokruszyć do miseczki. Zalać wodą. I wsypać cukier. Wymieszać. Na wierzch posypać 1 łyżkę mąki pszennej. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 10 minut.
  2. Do spienionego rozczynu wbić jajo, wsypać pozostałą część mąki, sól. Na koniec dodać olej i oregano. Wyrobić ciasto na gładką masę.
  3. Ciasto musi być podobne konsystencją do ciasta drożdżowego. Bardzo pomocne przy takim wyrabianiu są automaty. Wszystkie składniki zasypuje się jednocześnie i po zadanym czasie wyrabiania wyjmuje gotowe ciasto. Super sprawa – polecam 😊
  4. Po wyrobieniu ręcznym lub maszynowym ciasto należy odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Najlepiej przykryć miseczkę ściereczką, bo drożdże lepiej pracują, gdy im cieplej. Czas wyrastania bywa różny. Jest zależny od temperatury w pomieszczeniu, temperatury wody użytej do ciasta. Najlepiej zaglądać co 10 minut pod ściereczkę, żeby nie dopuścić do sytuacji, gdy ciasto przerośnie.
  5. W tym czasie można przygotować farsz. Umyte pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na suchej patelni.
  6. Polędwicę pokroić w paseczki. Najlepiej kupić ją w postaci plasterków, co znacznie ułatwia nadanie kształtu równych paseczków.
  7. Oliwki pociąć w poprzek na plasterki.
  8. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej, na małych oczkach.
  9. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski i przerobić w dłoniach.
  10.  Rozłożyć na blachę.  Rozgnieść dłońmi  na równy placek. Posmarować keczupem z dyni http://ladydieta.pl/?s=keczup lub koncentratem pomidorowym.
  11.  Po kolei wykładać na ciasto: szynkę, pieczarki, plastry cukinii, połówki oliwek i starty ser.
  12.  Posypać oregano i ziołami prowansalskimi.
  13.  Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w piekarniku przez czas 25 minut, w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Najlepiej z termoobiegiem.  

Dodaj komentarz