Pizza ze szpinakiem i cukinią

Pomysł na obiad w wersji pizzy nietypowej, bo z dużą ilością warzyw. Jest i cukinia, i szpinak, i papryka, i pieczarki, i oliwki. Jest zdrowo i kolorowo, czyli tak, jak lubię najbardziej. Jest też smacznie, a może nawet przede wszystkim smacznie. Niby nic szczególnego, ale połączenie bardzo satysfakcjonujące podniebienie i organizm.

Pizza ze szpinakiem i cukinią

(porcja na blachę piekarnika o wymiarach 20 na 30 cm)

Składniki na ciasto:

  • 20 g drożdży świeżych
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka oregano

Składniki na farsz:

  • 50 g pieczarek
  • 50 g polędwicy sopockiej
  • 15 plastrów młodej cukinii
  • 100 g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ sztuki papryki żółtej (30 g)
  • 5 sztuk czarnych oliwek
  • 5 sztuk zielonych oliwek
  • 50 g twardego sera żółtego
  • http://ladydieta.pl/?s=keczup lub koncentrat pomidorowy – 5 łyżek 
  • zioła prowansalskie, oregano – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować rozczyn drożdżowy. Drożdże pokruszyć do miseczki. Zalać wodą. I wsypać cukier. Wymieszać. Na wierzch posypać 1 łyżkę mąki pszennej. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 10 minut.
  2. Do spienionego rozczynu wbić jajo, wsypać pozostałą część mąki, sól. Na koniec dodać olej i oregano. Wyrobić ciasto na gładką masę.
  3. Ciasto musi być podobne konsystencją do ciasta drożdżowego. Bardzo pomocne przy takim wyrabianiu są automaty. Wszystkie składniki zasypuje się jednocześnie i po zadanym czasie wyrabiania wyjmuje gotowe ciasto. Super sprawa – polecam.
  4. Po wyrobieniu ręcznym lub maszynowym ciasto należy odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Najlepiej przykryć miseczkę ściereczką, bo drożdże lepiej pracują, gdy im cieplej. Czas wyrastania bywa różny. Jest zależny od temperatury w pomieszczeniu, temperatury wody użytej do ciasta. Najlepiej zaglądać co 10 minut pod ściereczkę, żeby nie dopuścić do sytuacji, gdy ciasto przerośnie.
  5. W tym czasie można przygotować farsz. Umyte pieczarki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni.
  6. Polędwicę pokroić w paseczki. Najlepiej kupić ją w postaci plasterków, co znacznie ułatwia nadanie kształtu równych paseczków.
  7. Cukinię umyć, nie obierać i pokroić w cienkie plastry.
  8. Liście szpinaku udusić na patelni z czosnkiem.
  9. Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę.
  10.  Oliwki pociąć w poprzek na plasterki.
  11.  Ser zetrzeć na tarce jarzynowej, na małych oczkach.
  12.  Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski i przerobić w dłoniach.
  13.  Rozłożyć na blachę.  Rozgnieść dłońmi  na równy placek. Posmarować keczupem z dyni http://ladydieta.pl/?s=keczup lub koncentratem pomidorowym.
  14.  Po kolei wykładać na ciasto: pieczarki, polędwicę, plastry cukinii, uduszony szpinak, paprykę, połówki oliwek i starty ser.
  15.  Posypać oregano i ziołami prowansalskimi.
  16.  Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w piekarniku przez czas 25 minut, w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Najlepiej z termoobiegiem.  

Dodaj komentarz