Zupa krem z papryki

Dziś zupa krem z czerwonej papryki. Orientalnie, na ostro. Z dodatkiem mielonych płatków Gochugaru. Idealny pomysł na posiłek, który skutecznie rozgrzeje. Smakowitość tej zupy zupełnie mnie zaskoczyła. Co więcej – warzywa próbowane przed rozdrobnieniem smakują zupełnie inaczej, niż w formie po zblendowaniu. W zupie-kremie wszystkie smaki są jakby wzmocnione, podkręcone. Bardziej oczywiste, klarowne. Aż trudno znaleźć słowa, żeby opisać stan zmysłowego zachwytu. Dla mnie ta zupa, to coś PRZEPYSZNEGO!

Zupa krem z papryki

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 czerwone papryki (400 g)
  • 2 średnie cebule (200 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki (150 g)
  • 2 ziemniaki (250 g)
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka wody
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego (100 g)
  • sól, pieprz – do smaku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka grubo mielonych płatków Gochugaru

Dodatek:

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę umyć i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę.
  2. Cebule i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
  3. Marchew obrać i pokroić w półplasterki.
  4. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
  5. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Dołożyć cebulę i czosnek. Smażyć 3 minuty, żeby się zeszkliły.
  6. Do cebuli dodać rozdrobnioną marchew i ziemniaki. Smażyć 4 minut.
  7. Do warzyw dodać paprykę. Podlać wodą i dusić do miękkości. Miękkie warzywa zblendować blenderem. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.
  8. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i płatkami Gochugaru.
  9. Przełożyć do miseczek. Podawać z kostkami z kaszy manny.

Dodaj komentarz