Dziś zupa krem z czerwonej papryki. Orientalnie, na ostro. Z dodatkiem mielonych płatków Gochugaru. Idealny pomysł na posiłek, który skutecznie rozgrzeje. Smakowitość tej zupy zupełnie mnie zaskoczyła. Co więcej – warzywa próbowane przed rozdrobnieniem smakują zupełnie inaczej, niż w formie po zblendowaniu. W zupie-kremie wszystkie smaki są jakby wzmocnione, podkręcone. Bardziej oczywiste, klarowne. Aż trudno znaleźć słowa, żeby opisać stan zmysłowego zachwytu. Dla mnie ta zupa, to coś PRZEPYSZNEGO!
Zupa krem z papryki
(4 porcje)
Składniki:
- 2 czerwone papryki (400 g)
- 2 średnie cebule (200 g)
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki (150 g)
- 2 ziemniaki (250 g)
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka wody
- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego (100 g)
- sól, pieprz – do smaku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka grubo mielonych płatków Gochugaru
Dodatek:
- 10 kostek kaszy manny https://ladydieta.pl/2022/02/23/kostka-z-kaszy-manny/
Sposób przygotowania:
- Paprykę umyć i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę.
- Cebule i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
- Marchew obrać i pokroić w półplasterki.
- Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Dołożyć cebulę i czosnek. Smażyć 3 minuty, żeby się zeszkliły.
- Do cebuli dodać rozdrobnioną marchew i ziemniaki. Smażyć 4 minut.
- Do warzyw dodać paprykę. Podlać wodą i dusić do miękkości. Miękkie warzywa zblendować blenderem. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i płatkami Gochugaru.
- Przełożyć do miseczek. Podawać z kostkami z kaszy manny.