Sałatka z kaszy bulgur

Sałatka, która może być dodatkiem do mięsa, ale może też stanowić samodzielny posiłek. Super pomysł na lunch, czy pudełko do pracy. Kolorowa i apetyczna. Pięknie pachnąca. Prosta i smaczna. Taaaaaaaa daaaaant: sałatka z kaszy bulgur z warzywami. 

Sałatka z kaszy bulgur

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

  • 200 g kaszy bulgur
  • pół sztuki czerwonej papryki
  • pół sztuki zielonej papryki
  • pół sztuki pomarańczowej papryki
  • pół sztuki żółtej papryki
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • sól, pierz – do smaku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • pół pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę zalać lekko osolonym wrzątkiem. Odstawić żeby wciągnęła płyn.
  2. Papryki umyć i pokroić w kostkę.
  3. Pomidorki umyć i pociąć na połówki.
  4. Cebulę obrać i posiekać drobno.
  5. Do rozdrobnionych warzyw dołożyć kaszę. Wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.
  6. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę.

Dodaj komentarz