Sernik 3 smaki

Dziś sernik w zupełnie nowej odsłonie. Bo jego masę tworzą 3 smaki. Przeplata się masa serowa waniliowa, z częścią makową i kakaową. Kompozycja dość niecodzienna, ale bardzo ciekawa. Dodatkową niespodzianą są zanurzone wewnątrz fragmenty czekoladowych cukierków. Po prostu słodycz na całego. Mały kawałek i więcej się nie da zjeść 😉

Sernik 3 smaki

(na blaszkę 29 na 23 cm)

Masa serowa

Składniki:

  • 1 kg chudego sera białego z wiaderka
  • 200 g Skyru naturalnego
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 budynie waniliowe
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 zapach waniliowy
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki kakao
  • 10 cukierków czekoladowych
  • 10 herbatników

Sposób przygotowania: 

  1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć herbatniki. Jeden przy drugim, żeby nie było przerw.
  2. Przygotować masę serową. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać ser z wiaderka i Skyr. Cały czas miksując dosypać budynie, proszek do pieczenia. Zmiksować mikserem. Stopniowo wlewać oliwę. Dodać zapach.
  3. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Pianę przełożyć do masy serowej i delikatnie wmieszać łyżką. Konsystencja masy będzie bardzo rzadka, ale tak właśnie ma być.
  4. Całość masy podzielić na 3 równe części. Jedną zostać jasną, do drugiej dodać kakao, a do trzeciej mak. Wymieszać.
  5. Ciasto porcjami wykładać łyżką na blachę z herbatnikami. Jakkolwiek. Masy i tak wymieszają się ze sobą.
  6. Cukierki pociąć na kawałki. Z jednego cukierka ma powstać 5 kawałków. Powtykać je w masę serową równomiernie.
  7. Sernik wstawić do zimnego piekarnika i piec 80 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
  8. Po tym czasie grzałkę wyłączyć, a sernik zostawić w piekarniku do powolnego wychłodzenia.
  9. Sernik wyjmować z blaszki dopiero, gdy dobrze wystygnie i się ściągnie. Wcześniejsze próby wyjęcia mogą się zakończyć zniszczeniem delikatnego wypieku.

Dodaj komentarz