Dziś sernik w zupełnie nowej odsłonie. Bo jego masę tworzą 3 smaki. Przeplata się masa serowa waniliowa, z częścią makową i kakaową. Kompozycja dość niecodzienna, ale bardzo ciekawa. Dodatkową niespodzianą są zanurzone wewnątrz fragmenty czekoladowych cukierków. Po prostu słodycz na całego. Mały kawałek i więcej się nie da zjeść 😉
Sernik 3 smaki
(na blaszkę 29 na 23 cm)
Masa serowa
Składniki:
- 1 kg chudego sera białego z wiaderka
- 200 g Skyru naturalnego
- ¾ szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- 2 budynie waniliowe
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 zapach waniliowy
- 2 łyżki maku
- 2 łyżki kakao
- 10 cukierków czekoladowych
- 10 herbatników
Sposób przygotowania:
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć herbatniki. Jeden przy drugim, żeby nie było przerw.
- Przygotować masę serową. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać ser z wiaderka i Skyr. Cały czas miksując dosypać budynie, proszek do pieczenia. Zmiksować mikserem. Stopniowo wlewać oliwę. Dodać zapach.
- Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Pianę przełożyć do masy serowej i delikatnie wmieszać łyżką. Konsystencja masy będzie bardzo rzadka, ale tak właśnie ma być.
- Całość masy podzielić na 3 równe części. Jedną zostać jasną, do drugiej dodać kakao, a do trzeciej mak. Wymieszać.
- Ciasto porcjami wykładać łyżką na blachę z herbatnikami. Jakkolwiek. Masy i tak wymieszają się ze sobą.
- Cukierki pociąć na kawałki. Z jednego cukierka ma powstać 5 kawałków. Powtykać je w masę serową równomiernie.
- Sernik wstawić do zimnego piekarnika i piec 80 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
- Po tym czasie grzałkę wyłączyć, a sernik zostawić w piekarniku do powolnego wychłodzenia.
- Sernik wyjmować z blaszki dopiero, gdy dobrze wystygnie i się ściągnie. Wcześniejsze próby wyjęcia mogą się zakończyć zniszczeniem delikatnego wypieku.