Zostało Wam farszu z wigilijnych pierogów, uszek, pasztecików? Czy może macie nadmiar bigosu wigilijnego i brak pomysłu, co z nim począć? Proponuję nadać mu drugie życie w postaci krokietów. Naleśniki usmażyć potrafi każdy. Nałożyć w nie dowolny farsz, obtoczyć w jajku, bułce i usmażyć. Pyszne, chrupiące i zupełnie inne, niż te świąteczne. Krokiety do barszczu doskonałe.
Krokiety z pieczarkami i cebulą
Składniki:
Na naleśniki: (10 sztuk)
http://ladydieta.pl/2018/09/20/nalesniki-z-butelki/
Na farsz:
http://ladydieta.pl/2018/12/24/paszteciki-z-kapusta-i-pieczarkami/
Do usmażenia:
– ½ szklanki bułki tartej
– 2 jajka
– olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Usmażyć naleśniki wg przepisu.
- Przygotować farsz wg przepisu podanego wyżej lub wykorzystać pozostały z wigilijnych dań farsz z pierogów, uszek, pasztecików. Można z powodzeniem wykorzystać bigos wigilijny, tylko wcześniej należy go odcisnąć z nadmiaru płynu i posiekać drobno.
- Naleśniki smarować nadzieniem.
- Zawijać w rulonik lub kopertkę.
- Zanurzyć w rozmąconym jajku i obtoczyć w bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
- Podawać z barszczem.