Krokiety z pieczarkami i cebulą

Zostało Wam farszu z wigilijnych pierogów, uszek, pasztecików? Czy może macie nadmiar bigosu wigilijnego i brak pomysłu, co z nim począć? Proponuję nadać mu drugie życie w postaci krokietów. Naleśniki usmażyć potrafi każdy. Nałożyć w nie dowolny farsz, obtoczyć w jajku, bułce i usmażyć. Pyszne, chrupiące i zupełnie inne, niż te świąteczne. Krokiety do barszczu doskonałe.

Krokiety z pieczarkami i cebulą

Składniki:

Na naleśniki: (10 sztuk)

http://ladydieta.pl/2018/09/20/nalesniki-z-butelki/

Na farsz:

http://ladydieta.pl/2018/12/24/paszteciki-z-kapusta-i-pieczarkami/

Do usmażenia:

– ½ szklanki bułki tartej

– 2 jajka

– olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Usmażyć naleśniki wg przepisu.
  2. Przygotować farsz wg przepisu podanego wyżej lub wykorzystać pozostały z wigilijnych dań farsz z pierogów, uszek, pasztecików. Można z powodzeniem wykorzystać bigos wigilijny, tylko wcześniej należy go odcisnąć z nadmiaru płynu i posiekać drobno.
  3. Naleśniki smarować nadzieniem.
  4. Zawijać w rulonik lub kopertkę.
  5. Zanurzyć w rozmąconym jajku i obtoczyć w bułce tartej.
  6. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
  7. Podawać z barszczem.

Dodaj komentarz