Po publikacji ciasta jak „Rafaello” dotarły do mnie zapytania o polewę czekoladową. Już opowiadam, jak z tą polewą było…
Uwielbiam spotkania z ludźmi, którzy gotują. Zwykle są to kobiety, choć zdarzają się i pasjonaci kuchni płci męskiej. Ale w tym miejscu chcę powiedzieć o kobiecie niezwykłej. Prowadziłam kiedyś warsztaty kulinarne dla kobiet. Grupa 10 pań, które gotują, prowadzą domy. Dla mnie najwspanialsze towarzystwo do kulinarnych dysput. Idealne okoliczności do wymiany doświadczeń. Jedna z uczestniczek zajęć przyniosła ciasto swojego wypieku. Zajadałyśmy się wszystkie, ale pani narzekała, że polewa w cieście nie taka. Tymczasem polewa nie nosiła najmniejszych śladów niedoskonałości. Ale Renia na nią pomstowała. Zaczęła się rozmowa o tym, jak każda z nas przygotowuje polewę. Gotuje się masło, czy margarynę, do tego cukier, wodę, kakao. Renia, słuchała i zdziwiona zapytała, po co gotować? Przecież polewę robi się na zimno. Nastała cisza, a wszystkie oczy skierowały się na autorkę tych słów. Koleżanka z oczywistą oczywistością w głosie obwieściła, że polewę robi się mieszając ze sobą w tych samych proporcjach jeden do jednego: cukier puder, kakao, wodę i olej roślinny. Składniki trzeba porcjować tą samą łyżką. Bez gotowania, bez brudzenia garnka, bez ryzyka, że się zważy, czy rozwarstwi. Trudno było uwierzyć i od razu sprawdziłyśmy przepis praktycznie. Faktycznie, mieszając powyższe składniki uzyskujemy idealną, smarowną polewę. Wydaje się zbyt rzadka, bo przecież olej w temperaturze pokojowej jest ciekły, ale wstawiona do lodówki zastyga delikatną powłoką pokrywając ciasto. Nie spływa i nie sztywnieje tak, aby łamać się przy krojeniu. Nie matowieje też po schłodzeniu, tylko cały czas zachowuje połysk. Jest idealna! Od tej pory nie robię już innej polewy, tylko tę doskonałą Reni.
Błyskawiczna polewa czekoladowa
Składniki:
- 3 łyżki stołowe kakao
- 3 łyżki stołowe cukru pudru
- 3 łyżki stołowe wody letniej
- 3 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 1 łyżeczka dowolnego aromatu – może być bez, jeśli chcemy jedynie czekoladowy smak
Sposób przygotowania:
- W naczyniu wymieszać składniki suche: kakao i cukier puder.
- Wlać wodę (może być ciepła, ale nie gorąca) i wymieszać.
- Do jednolitej masy dodać olej – wymieszać.
- Na koniec wlać dowolny aromat i wymieszać.
- Polać ciasto. Można posypać wiórkami kokosowymi, orzechami, migdałami.
- Wstawić do lodówki, albo w chłodne miejsce, żeby polewa stężała.
płynne nie ma konsystencji polewy. Były kawałki cukru pudru i nie ładnie rozpływał się na cieście . Troszkę za słodka lecz dobra
U mnie cały cukier bardzo ładnie się wymieszał. Nie było grudek. Zresztą widać na zdjęciach.
Nie ma grudek dobrze się rozprowadza
Super, bardzo się cieszę 🙂
Super że tu trafiłam . Jest późny wieczór niedziela a ja wzięłam się za ciasto a do polewey nie mam masła . A tu jak na zawołanie przepis. Więc dziś mąż ma ciasto całkiem wege bo nawet samo ciasto nie ma jajek ani mleka. Dzieki
Bardzo się cieszę!
Kobieto, uratowałaś mi tym przepisem ciasto ❤️ Dziękuję ❤️
Cała przyjemność po mojej stronie 🙂